Tsak Bam Festival
2018

6-7-8 Ιουλίου - Αίγινα
6-7-8 July - Aegina island, Greece

Καλλιτεχνικές δράσεις / Art works

  • ΕΛΛΗΝΙΚΑ
  • ENGLISH
Παρασκευή 6/7
20:30
"Στην ΠηΓή ξανά"
Θεοδώρα Χωραφά
Performance - εγκατάσταση, 15

Οι αλλεπάλληλοι θάνατοι και αναγεννήσεις που σηματοδοτούν τη ζωή.
Επανασύνδεση με τη Γη.
Ευκαιρία να ξεθάψω μια παλιά ανεκπλήρωτη δουλειά ξεχασμένη χρόνια στο ντουλάπι, να την εξελίξω, να τολμήσω να τη μοιραστώ με άλλους μέσω του σώματός μου. Να δώσω μορφή στο παρελθόν, να ανοίξω χώρο στο καινούργιο.
Και τώρα αρχίζει η Ζωή!

20:50
“This is not what you see”
Σύλληψη / Χορογραφία: Καρολίνα Θελερίτη & Νικολέτα Κουτίτσα
Χορός, 35’

Παιχνιδιάρικο ή απλώς διεστραμμένο; Παιδικό ή απλώς ανούσιο; Πώς μπορείς να αφήσεις χώρο να δεις κάτι που δεν έχεις ξαναδεί στη θέαση κάτι πολύ οικείου; Δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα που βρίσκεται στο μεταίχμιο μεταξύ του τι είναι πραγματικό, τι μπορούμε να δούμε ή έχουμε δει και τι θέλουμε πραγματικά να δούμε, προσπαθούμε να δώσουμε νέες ερμηνείες σε γνώριμα αντικείμενα και καταστάσεις.

Σύλληψη / χορογραφία : Καρολίνα Θελερίτη & Νικολέτα Κουτίτσα
Χορεύουν: Καρολίνα Θελερίτη, Νικολέτα Κουτίτσα, Έλτον Πέτρη

21:30
“Today”
Σύλληψη / Χορογραφία: Ελισάβετ Πλιακοστάθη & Έφη Δήμου
Performance / Χορός, 120’

Το έργο today είναι μία δράση η οποία αναπτύσσεται αυτοσχεδιαστικά και άμεσα από τις Ελισάβετ Πλιακοστάθη και Έφη Δήμου.

Πού είσαι;
Είμαι πίσω σου. Τι μας περιμένει;
Νόμιζα πως ήσουν πλάι μου.
Πότε θα σε συναντήσω;
Βιάζομαι.
Βιάζομαι να έρθω μπροστά σου.
Σήμερα αν είναι ο καιρός
και κάθε σήμερα.

21:50
"Fit"
Αλεξάνδρα Τσοτανίδου
Performance, 10’

Πώς βρίσκω τη φόρμα μου; Πώς μπορώ να χωρέσω σε μια δοσμένη κινητική φόρμα; Αντλώντας υλικό από την σωματική γλώσσα των κινούμενων αυτοκόλλητων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των βίντεο εκγύμνασης της δεκαετίας του ‘80, το “Fit” είναι μια προσπάθεια εξερεύνησης και επαναδιαπραγμάτευσης κινητικών λεξιλογίων ευρέως διαδεδομένων και εύκολα προσβάσιμων μέσω ίντερνετ.

22:15
Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Χορού / AVDP in Community
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Χρυσάνθη Μπαδέκα Σύντομα έργα videodance διαφορετικών σκηνοθετών.
Προβολή, 60’

Σύντομα έργα videodance σκηνοθετών, ύφους, αισθητικής και τεχνικών.

Σάββατο 7/7
20:30
“Today”
Σύλληψη / Χορογραφία: Ελισάβετ Πλιακοστάθη & Έφη Δήμου
Performance / Χορός, 150’

Το έργο today είναι μία δράση η οποία αναπτύσσεται αυτοσχεδιαστικά και άμεσα από τις Ελισάβετ Πλιακοστάθη και Έφη Δήμου.

Πού είσαι;
Είμαι πίσω σου. Τι μας περιμένει;
Νόμιζα πως ήσουν πλάι μου.
Πότε θα σε συναντήσω;
Βιάζομαι.
Βιάζομαι να έρθω μπροστά σου.
Σήμερα αν είναι ο καιρός
και κάθε σήμερα.

21:00
“A Movement Poem”
Ria Higler
Performance 15'

A Movement Poem. The Sound Of A Bell Resonates In Space.
The Answer (comes)

21:30
"We Are Here To Stay"
Χρυσάνθη Μπαδέκα
Performance / Video-dance, 20’

Πώς θα ήταν αν ήμασταν η κάμερα, ο θεατής, ο φακός, τα φώτα, το υποκείμενο, η ιστορία, ο χορογράφος, ο σκηνοθέτης και το κοινό ταυτόχρονα?
Το WE ARE HERE TO STAY παίζει με τα όρια της φόρμας του videodance, της performance, των ρόλων και του μέσου. Μία πρόσκληση στους θεατές να χρησιμοποιήσουν τα ''έξυπνα'' κινητά τους δημιουργικά και συλλογικά, ώστε να δημιουργηθεί μία mobile χορογραφία.

22:15
"Μουσικός Πειραματισμός”
Αλέξανδρος Κουλόν & Στάθης Διαμαντίδης
Μουσική, 40’

Ο Στάθης Διαμαντίδης και ο Αλέξανδρος Κουλόν γνωρίστηκαν σαν μουσικοί του δρόμου στα Χανιά Kρήτης. Έκτοτε έχουν συνεργαστεί σε διάφορα σχήματα και φέτος θα ξανασμίξουν για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους στο φεστιβαλ "Τσακ μπαμ".

23:00
Ανοιχτό πρόγραμμα για αυθόρμητη καλλιτεχνική δράση - Σε στυλ Τσακ Μπαμ

Κυριακή 8/7
20:30
"Από τον αυτοσχεδιασμό στην παντομίμα"
Σκηνοθεσία: Jean-Jacques Tesson
Θέατρο / Παρουσίαση εργαστηρίου, 10’

Παρουσίαση 3 μικρών σκηνών: 1 σκηνή αυτοσχεδιασμού και 2 παντομίμας με μουσική, που θα δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων του Jean-Jacques Tesson στο Tsak Bam Festival.

Σκηνοθεσία: Jean-Jacques Tesson
Ερμηνεία: Συμμετέχοντες του εργαστηρίου

21:00
"Προσωπογραφία Της Περσεφόνης" ή "Το Δίλημμα”
Πατρίτσια Κολαϊτη
Performance / Ποίηση, 6’

Απαγγελία στα όρια του πνιγμού. Η σωματική καταγωγικότητα της φωνής αναδυόμενη από τα βάθη του αμνιακού σάκκου, της γυάλας, του νερού, του πηγαδιού. Η Περσεφόνη κόρη-χρυσόψαρο, η ασφυξία και η θραύση, σε μια υβριδική πειραματική περφόρμανς που συγκεράζει σωματική δράση, επιτελεστική απαγγελία και sound poetry.

21:20
“Νόμιζες”
Σύλληψη / Χορογραφία: Νάνσυ Αυγέρη
Performance, 20’

Νόμιζες ότι η μέρα θα είναι εκεί έξω και θα σε περιμένει, λέει σε μια στιγμή η φωνή μέσα της, βάζοντας ουσιαστικά έναν αυστηρό μονόλογο να διεισδύσει στα σωθικά της, ενάντια στην αλαζονική, προσβλητική, σχεδόν υβριστική διάθεση απέναντι στην ίδια της την ζωη. Τίποτα δεν είναι δεδομένο, της ξανά λέει...Τίποτα δεν μας ανήκει. Μέσα από διονυσιακή μανία καταφθάνει το επέκεινα, η κάθαρση και η απογύμνωση, ως προς τον πυρηνα, ως προς τον ήλιο, ως προς το κέντρο, ως προς την ατομική μας ευθύνη.

Σύλληψη: Νάνσυ Αυγέρη
Χορός: Μαρία Μαυρίδου
Μουσική: Johannes Schmelzer-Ziringer (σύνθεση + ζωντανή ερμηνεία) & Αλέξανδρος Κουλόν (ζωντανή ερμηνεία)
Video: Roman Zotter

22:00
"Τάξιμο"
Χρήστος Γκότσης
Κινηματογράφος, 15’

Ένας άντρας μένει απομονωμένος σε ένα νησί. Μοναδική του συντροφιά είναι μια νεαρή γυναίκα, με την οποία έχουν συνάψει μια παράταιρη συμφωνία. Να υποκρίνεται την νεκρή γυναίκα του. Τι θα συμβεί όταν ο μεταξύ του όρκος σπάσει;

22:20
"Fair Wind - Notes of a Traveller"
Bernadette Weigel
Κινηματογράφος, 82'

“Πότε γνωρίζεις ότι ένα ταξίδι έφτασε στο τέλος του; αναρωτιέται η Bernadette Weigel, στο βραβευμένο Super-8 ντοκιμαντέρ της “Fair Wind - Notes of a Traveller“. Το ταξίδι, που ξεκινά από τον τόπο καταγωγής της, την Αυστρία, τη μεταφέρει ανατολικά μέσα σ΄ένα ποταμόπλοιο που ρέει κατά τη φορά του Δούναβη στη Βουλγαρία, και στη συνέχεια με τρένο, λεωφορείο, πλοίο και μίνι-λεωφορείο μέσα από τη Ρουμανία, την Ουκρανία, τη Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν. Η ουσία της κίνησης βρίσκεται στη “βύθιση” εντός - παρά στην “εξέλιξη” μέσω - του κόσμου. "

Μια σειρά από μαγικές στιγμές. Ένα πυκνό φορτίο ομορφιάς. Αμιγές και συνταρακτικό. Απλά κοιτώντας εν κινήσει." (Grand Diagonale Prize, Documentary Film - Απόσπασμα από την ανακοίνωση της κριτικής επιτροπής)

23:50
Μουσικός Αυτοσχεδιασμός - Κλείσιμο Φεστιβάλ
Ανοιχτό για παρορμητικές συμμετοχές - μέχρι πρωίας!
Σταθερά καθόλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ:

"Στη ΠηΓή ξανά", Θεοδώρα Χωραφά - Εγκατάσταση
Οι αλλεπάλληλοι θάνατοι και αναγεννήσεις που σηματοδοτούν τη ζωή.
Επανασύνδεση με τη Γη.
Ευκαιρία να ξεθάψω μια παλιά ανεκπλήρωτη δουλειά ξεχασμένη χρόνια στο ντουλάπι, να την εξελίξω, να τολμήσω να τη μοιραστώ με άλλους μέσω του σώματός μου. Να δώσω μορφή στο παρελθόν, να ανοίξω χώρο στο καινούργιο.
Και τώρα αρχίζει η Ζωή!

“Peşkeş”, Μαρία Παϊζή - Ηχητική εγκατάσταση - (loop 30’)
Μια κατασκοπευτική περιπλάνηση στη μουσική που συνθέτουν οι άνθρωποι χωρίς να το καταλάβουν.

"Dancing pots”, Emma Buggy - Κεραμικά
Τα "Χορευτικά δοχεία" (Dancing pots) είναι μια σύνθεση ηδονικών, στριφογυριστικών και στρεφόμενων πήλινων μορφών που παρομοιάζουν τις στιγμές της παιχνιδιάρικης δημιουργικής έκφρασης με ένα δοχείο που έχει προσεκτικά και ‘σωστά’ δουλευτεί στον τροχό, μόλις λίγα λεπτά προηγουμένως. Ο χορός τους είναι σαν μια γλυκιά εξέγερση ενάντια στις απαιτήσεις της τελειότητας, που απαιτείται καθώς μαθαίνει κανείς να δουλεύει με τον πηλό στον τροχό. Αυτή η ακριβής έννοια είναι παρούσα στον τρόπο που μαθαίνουμε και διαμορφώνουμε συνεχώς τον χορό της ζωής μας σύμφωνα με τους κανόνες (οι οποίοι προσφέρουν ομορφιά και δομή) ή στον τρόπο που χορεύουμε με αυτή τη δομή έτσι ώστε να τη σπάσουμε, όταν χρειάζεται, σε έναν όμορφο χορό συνεργατικής έκφρασης, ανάπτυξης και αληθινού πνεύματος. Εδώ τα χορευτικά δοχεία δελεάζουν την εσωτερική τρέλα να ξεσπάσει μέσα από το δέρμα στην ύπαρξη.

"νήμα", Ελίκα Βλαχάκη - Κατασκευές
νήμα στάθμης
Απλή συσκευή που χρησιμοποιείται για να υποδείξει τη διεύθυνση της βαρύτητας σ’ έναν συγκεκριμένο τόπο. Αποτελείται από ένα βαρύ τεμάχιο (συνήθως μολύβδου) το οποίο κρεμάται στην άκρη ενός νήματος.
μαγνητισμός
Το φαινόμενο της μαγνήτισης είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Παρατηρήθηκε πως κομμάτια μετάλλου που φέρουν μόνιμη μαγνήτιση ασκούν ελκτικές ή απωστικές δυνάμεις μεταξύ τους. Η Γη είναι ένας τεράστιος μαγνήτης της οποίας ο νότιος πόλος είναι κοντά στο βόρειο γεωγραφικό πόλο ενώ ο βόρειος κοντά στο νότιο γεωγραφικό πόλο.
Friday 6/7
20:30
"To the Source again"
Theodora Chorafa
Performance - installation, 15’

An installation/ performance relating the constant deaths and rebirths that mark one's life. The physical re-connection to the Earth. The opportunity to dig out an unfinished work, long forgotten in a cupboard, to develop it and dare share it with others through my body. Giving shape to the past, opening space for the new to come. Regeneration!

20:50
“This is not what you see”
Concept / Choreography: Karolina Theleriti & Nikoleta Koutitsa
Dance, 35’

Playful or just perverse? Childlike or merely jejune? How can you make space to see something you have never seen before, while watching something very familiar? By creating an atmosphere in between what is real, what we can see or we have already seen, and what we really want to see, we try to open up perception and give new meanings to familiar (and intimate) situations.

Concept / Choreography: Karolina Theleriti & Nikoleta Koutitsa Dance: Karolina Theleriti, Nikoleta Koutitsa, Elton Petri

21:30
“Today”
Concept / Choreography: Elisavet Pliakostathi & Efi Dimou
Performance / Dance, 120’

Today is a piece that evolves on the spot through improvisation as led by Elisavet Pliakostathi and Efi Dimou.

Where are you?
I am behind you. What awaits us?
I thought you were next to me.
When will I meet you?
I am in a hurry.
I am in a hurry to come before you.
Today if it is the time
and everyday.

21:50
"Fit"
Alexandra Tsotanidou
Performance, 10’

How do I get fit? How do I fit into a given form?
Starting from the body language of the social media stickers and the training videos from the 80’s, “Fit” is an attempt to explore and question common and widespread physicality that is easily approached through the internet.

22:15
Athens Video Dance Festival / AVDP in Community
Artistic direction: Chrysanthi Badeka Short videodance works by various directors
Film screening, 60’

Short video-dance films of different style, aesthetic and techniques by various directors.

Saturday 7/7
20:30
“Today”
Concept / Choreography: Elisavet Pliakostathi & Efi Dimou
Performance / Dance, 150’

Today is a piece that evolves on the spot through improvisation as led by Elisavet Pliakostathi and Efi Dimou.

Where are you?
I am behind you. What awaits us?
I thought you were next to me.
When will I meet you?
I am in a hurry.
I am in a hurry to come before you.
Today if it is the time
and everyday.

21:00
“A Movement Poem”
Ria Higler
Performance 15'

A Movement Poem. The Sound Of A Bell Resonates In Space.
The Answer (comes)

21:30
"We Are Here To Stay"
Chrysanthi Badeka
Performance / Video-dance, 20’

What would it be like if we were the camera, the spectator, the lens, the lights, the subject, the story, the choreographer, the director and public all at once? WE ARE HERE TO STAY stretches the boundaries of form in video-dance, of performance and of the roles. It is a call for spectators to use their smartphones creatively and collectively so as to create a mobile choreography.

22:15
"Μusical Experiment”
Alex Coulon & Stathis Diamantidis
Music, 40’

Stathis Diamantidis and Alex Coulon met each other as street musicians at Chania on the island of Crete. Since then they have played together in various constellations and this year they will meet again to share their experiences at Tsak Bam Festival.

23:00
Open program for spontaneous artistic action - Tsak Bam style

Sunday 8/7
20:30
"From improvisation to pantomime"
Direction: Jean-Jacques Tesson
Theater / Workshop presentation, 10’

Presentation of 3 small scenes: 1 of improvisation and 2 of pantomime with music, which will be created during Jean-Jacques Tesson's workshops at Tsak Bam Festival.

Direction: Jean-Jacques Tesson
Performance: Workshop participants

21:00
"Portrait of Persephone" or "The Dilemma
Patricia Kolaiti
Performance / Poetry, 6’

An act of recitation - almost a drowning. The physical origin/ beginning of the voice emerges from the depths of the amniotic sac, the jar, the water, the well. Persephone, the daughter-goldfish, the suffocation and the breakage in a hybrid, experimental performance, which brings together body action, performative recitation and sound poetry.

21:20
“Nomizes”
Concept / Choreography: Nancy Avgeri
Performance, 20’

You thought the day would be out there waiting for you, says the voice within, thus introducing a harsh monologue into her guts and against her arrogant, offensive and almost abusive attitude towards her own life. Nothing is given, says the voice again…. Nothing belongs to us. Through a dionysian mania she reaches beyond: a cathartic shedding towards the core, the sun, the centre, towards our responsibility as individuals.

Concept: Nancy Avgeri
Dance: Maria Mavridou
Music: Johannes Schmelzer-Ziringer (composition + live performance) & Alex Coulon (live performance)
Video: Roman Zotter

22:00
"Pledge"
Christos Gkotsis
Film, 15’

A man lives isolated on an island. His only companion is a young woman with whom he has made an unnatural agreement: she pretends to be his deceased wife. What happens when the pledge is broken?

22:20
"Fair Wind - Notes of a Traveller"
Bernadette Weigel
Film, 82'

“When do you know that a journey has come to an end?“ Bernadette Weigel asks herself in her award winning Super-8 documentary film “Fair Wind - Notes of a Traveller“. Her journey, which begins from her place of origin, Austria, carries her east on a barge headed downstream on the Danube to Bulgaria, then onward by train, bus, ferry and minibus through Romania, Ukraine, Georgia, Azerbaijan and Kazakhstan. The essence of movement lies in the ”immersion“ in - rather than the “progression“ through - the world. “

A series of magical moments. A dense cargo of beauty. Pure and stirring. Simply looking while on the move.” (Grand Diagonale Prize, Documentary Film - excerpt from the jury’s statement)

23:50 - until dawn!
Music Jam - Festival closure
Open for spontaneous participation
Continuously throughout the Festival:

"To the Source again", Theodora Chorafa - Installatio
An installation/ performance relating the constant deaths and rebirths that mark one's life. The physical re-connection to the Earth. The opportunity to dig out an unfinished work, long forgotten in a cupboard, to develop it and dare share it with others through my body. Giving shape to the past, opening space for the new to come. Regeneration!

“Peşkeş”, Maria Paizi - Sound installation - (loop 30’)
Spying and wandering through the music that people make without realizing it.

"Dancing pots”, Emma Buggy - Ceramics
"Dancing pots" are a synthesis of voluptuous, twisting and turning forms, which resemble the moments of playful creative expression with a pot that has been carefully and "correctly" thrown on the wheel, just moments previously. Their dance is like a sweet rebellion against the demands of perfection whilst learning how to throw on the wheel. This exact notion is present in how we continuously learn and form the dance of our lives in accordance with the rules (who can offer beauty and structure) or dancing with that structure in order to break it where necessary in a beautiful collaborative dance of expression, growth and true spirit. Here the dancing pots are tempting that inner madness to burst through the skin and into existence. 

"thread"
, Elika Vlachaki - Objects
plumb line 1: a line (as of cord) that has at one end a weight (such as a plumb bob) and is used especially to determine verticality 2: a line directed to the center of gravity of the earth: a vertical line
magnetism The ancient Greeks, originally those near the city of Magnesia, and also the early Chinese knew about strange and rare stones (possibly chunks of iron ore struck by lightning) with the power to attract iron. A steel needle stroked with such a "lodestone" became "magnetic" as well, and around 1000 the Chinese found that such a needle, when freely suspended, pointed north-south.

Εργαστήρια / Workshops

Participation in all the workshops is on donation basis.
Η συμμετοχή σε όλα τα εργαστήρια γίνεται με ελεύθερη συνεισφορά.
Send us an e-mail at tsakbamfestival@gmail.com with the title of the workshop you are interested in in the Subject field, and in the body of the e-mail indicate your name and phone number.
First come first served as places are limited, so act quickly!

Για τη συμμετοχή σας σε ένα ή περισσότερα εργαστήρια στείλτε email στο tsakbamfestival@gmail.com αναφέροντας τον τίτλο του εργαστηρίου στο θέμα και συνεχίστε τη σύνταξη με το ονοματεπώνυμό σας και τον αριθμό τηλεφώνου σας.
Οι θέσεις είναι περιορισμένες.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας!
Bam!
  • ΕΛληνικά
  • english
Παρασκευή 6/7
10:00-12:00
“Εισαγωγή σε Αφρικανικά κρουστά"
Στο σπίτι του Krischan, Καβουρόπετρα. Συνάντηση στη γιουρτ στις 9:45πμ
με τον Dr. Krischan Marcks
στα Αγγλικά & Γερμανικά

17:00-20:00
"SEEd [σπορυ]”
Τεχνική Alexander / Αυτοσχεδιασμός
Μικρό Στούντιο, Αίγινα
με τους Γεωργία Παΐζη & Θοδωρή Ζιάρκα
στα Ελληνικά & Αγγλικά

Σάββατο 7/7
10:00-12:00
“Εισαγωγή σε Αφρικανικά κρουστά"
Στο σπίτι του Krischan, Καβουρόπετρα. Συνάντηση στη γιουρτ στις 9:45πμ
με τον Dr. Krischan Marcks
στα Αγγλικά & Γερμανικά

11:00-13:00
"Από τον αυτοσχεδιασμό στην παντομίμα"
Μικρό Στούντιο, Αίγινα
με τον Jean-Jacques Tesson
στα Ελληνικά & Γαλλικά

17:00-20:00
"SEEd [σπορυ]"
Τεχνική Alexander / Αυτοσχεδιασμός
Μικρό Στούντιο, Αίγινα
με τους Γεωργία Παΐζη & Θοδωρή Ζιάρκα
στα Ελληνικά & Αγγλικά

Κυριακή 8/7
11:00-13:00
"Από τον αυτοσχεδιασμό στην παντομίμα"
Μικρό Στούντιο, Αίγινα
με τον Jean-Jacques Tesson
στα Ελληνικά & Γαλλικά
Ντύσιμο : φόρμα τζόκινγκ η γιόγκα η άνετο παντελόνι με μπλούζα.

18:00-20:00
"Κίνηση μέσα και μαζί με τη φύση"
Παραλία Κολώνα, Αίγινα
με την Ria Higler
στα Αγγλικά
Friday 6/7
10:00-12:00
"Basics to African Drumming"
Krischan's house, Kavouropetra.
Gathering at the yurt 9:45 am
with Dr. Krischan Marcks
in English & German

17:00-20:00
"SEEd [σπορυ]"
Alexander technique / Improvisation
Mikro Studio , Aegina
with Georgia Paizi & Thodoris Ziarkas
in Greek & English

Saturday 7/7
10:00-12:00
"Basics to African Drumming"
Krischan's house, Kavouropetra.
Gathering at the yurt 9:45 am
with Dr. Krischan Marcks
in English & German

11:00-13:00
"From improvisation to pantomime"
Mikro Studio, Aegina
with Jean-Jacques Tesson
in Greek & French

17:00-20:00
"SEEd [σπορυ]"
Alexander technique / Improvisation

Mikro Studio, Aegina
with Georgia Paizi & Thodoris Ziarkas
in Greek & English

Sunday 8/7
11:0-13:00
"From improvisation to pantomime"
Mikro Studio, Aegina
with Jean-Jacques Tesson
in Greek & French

18:00-20:00
"Movement in and with nature"
Kolona beach, Aegina
with Ria Higler
in English
  • ΕΛληνικά
  • english
“Εισαγωγή σε Αφρικανικά κρουστά"
με τον Dr. Krischan Marcks
6/7 & 7/7, 10:00-12:00, συνάντηση στη γιουρτ 9:45
-
Ονομάζομαι Krischan 'Κρίσσαν'. Είμαι ορυκτολόγος / γεμολόγος και μη επαγγελματίας τυμπανιστής (αφρικανικό στυλ) για περισσότερα από 20 χρόνια, γιατί διαπίστωσα ότι η μουσική είναι μια γλώσσα χωρίς παρεξηγήσεις μεταξύ ανθρώπων - και αυτή τη γλώσσα είναι πολύ εύκολο να τη μάθει κανείς παίζοντας τύμπανα. Έτσι, θα ήθελα να διαδώσω αυτή τη γλώσσα "σε όλο τον κόσμο". Στο εργαστήριο μου θα παρουσιάσω τις βασικές τεχνικές των χεριών και θα αρχίσω με ένα πολύ δημοφιλή 4/4 ρυθμό από την Γκάνα: το "Kpanlogo". Θα δημιουργήσουμε ένα κομμάτι που αποτελείται από διαφορετικές φωνές (π.χ. το Bell με την Αφρικανική Clave) - κυρίως για την προσωπική μας διασκέδαση, ίσως για μια παράσταση στο Tsak-Bam-Festival, θα δούμε ... χωρίς άγχος! Αν υπάρχει δυνατότητα, οι συμμετέχοντες μπορούν να φέρουν μαζί τους το δικό τους τύμπανο (μεγαλύτερο ξύλινο τύμπανο όπως Conga, Djembe, κλπ.)


"SEEd [σπορυ]”

Τεχνική Alexander / Αυτοσχεδιασμός

με τους Γεωργία Παΐζη & Θοδωρή Ζιάρκα
6/7 & 7/7, 17:00-20:00, Μικρό Στούντιο
-
Το project SEEd αποτελεί μια πρακτική αυτοσχεδιασμού που χαρτογραφείται μέσα από τη σχέση της κίνησης με τη μουσική, με τεχνικό υπόβαθρο τη μέθοδο Alexander. Η Γεωργία και ο Θοδωρής διδάσκουν μαζί στα πλαίσια του SEEd από το 2015, με βάση το Λονδίνο. Τα υλικά του εργαστηρίου εμπνέονται από την ποιητική κυριολεξία της ανθρώπινης ανατομίας, τη φυσιολογία των φυτών, τα μοτίβα της φύσης, τις τροχιές των πλανητών... περισσότερες πληροφορίες: https://www.georgiapaizi.com/seed-tch


"Από τον αυτοσχεδιασμό στην παντομίμα"

με τον Jean-Jacques Tesson
7/7 & 8/7, 11:00-13:00, Μικρό Στούντιο
-
Στη συνεχεία της δουλειάς του στα πλαίσια της ομάδας Θεάτρου δρόμου "Παίζω Δρόμος", ο Jean-Jacques Tesson προτείνει ένα εργαστήριο θεάτρου: «Από τον αυτοσχεδιασμό στην παντομίμα» Την Κυριακή 8 Ιουλίου θα παρουσιαστούν στο κοινό 3 μικρές σκηνές που θα προκύψουν από το εργαστήριο : 1 σκηνή αυτοσχεδιασμού και 2 παντομίμας με μουσική. Τα εργαστήρια είναι ανοιχτά σε όλους και επιτρέπουν στον καθένα να εξοικειώνεται με την θεατρική δημιουργία χωρίς στρες, μέσα από το παιχνίδι, σε ένα μινιμαλιστικό πνεύμα.


"Κίνηση μέσα και μαζί με τη φύση"

με την Ria Higler
8/7, 18:00-20:00
-
Θα ξεκινήσουμε με μερικές ασκήσεις προθέρμανσης για να προετοιμάσουμε το σώμα και το μυαλό μας να βιώσουν το περιβάλλον πιο συνείδητα. Στη συνέχεια, θα διερευνήσουμε κίνηση εμπνευσμένη από το περιβάλλον μας. Αγγίζοντας το ασυνείδητο, προσκαλώντας το στο συνειδητό. Πώς μπορούμε να «διαβάσουμε» την υφή και την αισθητική ποιότητα των όντων που βρίσκονται γύρω μας και πώς μπορούμε να βρούμε βαθύτερη κατανόηση διοχετεύοντας αυτές τις αισθήσεις μέσα στο και μέσα από το σώμα μας; Για να εισέλθουμε σε αυτόν τον τρόπο διερεύνησης είναι καλύτερο να είμαστε χαλαροί και να κάνουμε τα πράγματα εύκολα. Ξεκινώντας με χαλαρωτικές ασκήσεις θα το προσεγγίσουμε με έναν ελαφρύ και παιχνιδιάρικο τρόπο! Ένας από τους στόχους του εργαστηρίου είναι να γίνει πιο ζωντανά αντιληπτός ο «χώρος».
Η Ria Higler είναι καθηγήτρια και μέντορας στο SNDO (School for New Dance Development) στο Άμστερνταμ για δεκαετίες. Ήταν επίσης καλλιτεχνική συν-διευθύντρια της σχολής για την περίοδο 1989-1998.
"Basics to African Drumming"
with Dr. Krischan Marcks
6/7 & 7/7, 10:00-12:00, Gathering at the yurt 9:45 am
-
My name is Krischan „Κρίσσαν“. I am mineralogist/gemologist and I am a non-professional drummer (african style) for more than 20 years, because I found out that music is a language between people without misunderstandings – and this language is very easy to learn by drumming. So I love to spread this language „all over the world“. During my workshop I will show the basic techniques of hand-sets and start with a very popular 4/4-rhythm from Ghana: the „Kpanlogo“ We will develop a piece consisting of different voices (f.i. the Bell with the African Clave) – mainly for our personal fun, maybe for a performance at the Tsak-Bam-Festival, we will see… no stress!!! If possible, the participants could bring their own drum ( bigger wooden drum like Conga, Djembe,etc.) with them.


"SEEd [σπορυ]"
Alexander technique / Improvisation
with Georgia Paizi & Thodoris Ziarkas
6/7 & 7/7, 17:00-20:00, Mikro Studio
-
Inspired by the poetic literalism of the human body, plant physiology, nature's patterns, and the orbits in our galaxy, the SEEd workshops draw their materials from the Alexander Technique, somatic education, experiential anatomy, and the Judson Church legacy. more info: https://www.georgiapaizi.com/seed-tch


"From improvisation to pantomime"

with Jean-Jacques Tesson
7/7 & 8/7, 11:00-13:00, Mikro Studio
-

Following his work with the street theatre group “I Street Play” (Παίζω Δρόμος) Jean-Jacques Tesson offers a theatre workshop entitled “From improvisation to pantomime”. 3 small scenes resulting from the workshop will be presented to the public of the festival on Sunday 8th July: 1 scene of improvisation and 2 of pantomime with music. The workshop allows participants to familiarize themselves with theatre through play, in a minimalistic spirit and without stress. Open to all. Dress code: comfortable trousers and top.


"Movement in and with nature"

with Ria Higler
8/7, 18:00-20:00
-
We will do some warming up exercises in order to make our bodies and minds ready to experience our environment more consciously. We will then explore movement inspired by our environment. Getting in touch with the unconscious, inviting it to consciousness. How can we ‘read’ the textures and feeling qualities of presences outside us, and how can we find a deeper understanding by channeling these sensations in and through our bodies. To enter this kind of work it is best to be relaxed, take it easy. So we will start with some relaxing exercises and we will approach it, and develop in a light and playful way! One of the goals is to be more aware of ‘space’.
Ria Higler has been a teacher and mentor at the SNDO (School for New Dance Development) in Amsterdam for decades. She also was the school's artistic co-director between 1989-1998.